logga in.
Kontakt Downloads Artiklar Nyheter
Hem Länkar Datablad
Antal besökare
just nu: 23

Carlo Gavazzi AB
Västra Kyrkogatan 1
652 24 Karlstad
Tel: 054-851125
Fax: 054-851177

info@carlogavazzi.se
support@carlogavazzi.se order@carlogavazzi.se

 
Om cookies | Integritetspolicy
Hjälp

Visa alla Artiklar
Maila länk | Stöds av IESkriv ut

Dupline

senast uppdaterad 2012-11-28 . Med reservation för ev tryckfel.

Teknisk info

Dimensionering och Design av belysning med dimmer


Några allmänna regler måste tas i beaktande vid utformningen belysningskretsar.

Transformatorer med järnkärna:
När du använder halogenlampor med ferromagnetiska transformatorer, var uppmärksam på transformatorns effekt. För att maximera effektiviteten, bör dessa transformatorer belastas med minst 80% av sin nominella effekt. Var uppmärksam på transformatorns effektivitet (i genomsnitt cirka 60%) vid fastställandet av totala belastningen av dimmern. Transformatorn måste vara lämplig för ljusreglering.

Exempel:
Transformatorn har en uteffekt på 200W.
Den bör belastas till minst 80% = minst 160W, tex 5x35W=175W
Då effektfaktorn är ca 60%, ska dimmern klara 200/0,6=335W

Elektroniska transformatorer:
Det rekommenderas att en elektronisk transformator belastas till minst 75% av det nominella effekten, det minskar risken för att lamporna flimrar vid dimning, vilket är vanligt med elektroniska transformatorer. Se tillverkarens specifikationer för elektronisk transformator som används.
Var uppmärksam på transformatorns effektivitet vid fastställandet av totala belastningen av dimmern (genomsnittligt effektivitet är cirka 90%). Transformatorn måste vara lämplig för ljusreglering.

Exempel:
Transformatorn har en uteffekt på 200W.
Den bör belastas till minst 75% = minst 150W, tex 3x50W=150W
Då effektfaktorn är ca 90%, ska dimmer klara 200/0,9 = 225W

Notering:
Elektroniska transformatorer presenterar en kapacitiv last till dimmern, men om kabeln mellan transformatorn och dimmern är betydande, kommer detta att införa en extra induktiv last, och dimmern skulle se en kombination av de två typer av last (induktiv och kapacitiv).

När en kapacitiv last kopplas in, kan det skapas en betydande startström (inrush current). Denna stötström kan pågå i 2-3 sekunder och kan ha en topp på 10 gånger den RMS-ström som anges av tillverkaren av transformatorn (detta gäller även för CFL(kompaktlysrör)).
Om många elektroniska transformatorer är parallellkopplade, är värdet av den totala strömmen summan av strömmen som genereras av varje transformator, vilket kan göra att dimmern går sönder.

Ljusreglering av 230V LED-lampor
Även om LED-lampor ses som en liten kapacitiv last, föreslår de flesta tillverkarna av dimbara LED-lampor att dom dimras som en induktiv last med framkantsstyrning. Detta för att ge bästa resultat i form av ljusreglering och minskat flimmer av ljuset. Detta gör att även om LED-lampan har liten effekt, så rekommenderar vi att inte utnyttja mer än ca 10% av dimmerns nominella effekt. Total LED effekt får vara max 10% av dimmerns nominella effekt. Den maximala belastningen beror på den kapacitiva ingångsimpedans LED-lamporna har, så det kan variera beroende på LED-typ.

Orsaken är att eftersom LED-lamporna är kapacitiva, men ändå ska dimras med framkantsstyrning, så skapar det mycket höga startströmmar jämfört med om man styr med bakkantsstyrning. Om man ändå vill koppla in fler LED-lampor, så får man använda bakkantsstyrning för att klara strömtopparna, men det kan resultera i sämre resultat som flimrande ljus mm. En kompromiss mellan ljusregleringens prestanda och den totala belastningen som kan anslutas måste beslutas av installatören. Mer detaljerad information om kapacitiva laster och framkantsstyrning kan du hitta Principer för ljusregelering.

Dessutom har LED-lampor inte samma karakteristik för ljusstyrka/tillförd effekt som en halogen eller glödlampa, vilket gör att man behöver speciella rampkurvor i elektroniska dimrar för att få optimal ljusreglering av LEDs.

Carlo Gavazzis dimmrar för Smart-House och fastighetsautomation kan ställas in för antingen framkantsstyrning eller bakkantsstyrning.
Översikt av tillgängliga dimrar.
Beställ Produktkatalog!


Beställ ditt exemplar!